pátek 19. srpna 2016

Už znáte Britt-Marie?

Český čtenář se s Fredrikem Backmanem seznámil skvělou prvotinou Muž jménem Ove. Po této knize následoval neméně oblíbený příběh vyprávěn očima malé holčičky Elsy Babička pozdravuje a omlouvá se. Nakladatelství Host v letošním roce vydalo třetí knihu s názvem Tady byla Britt-Marie. I tento příběh je úžasně hořkosladký, jak jsme u autora zvyklí. 

Postavu Britt-Marie známe již z předchozí knihy Babička pozdravuje a omlouvá se. Zde byla jednou z vedlejších postav a musím přiznat, že už od začátku hodně nesympatická. Konec příběhu dokázal s emocemi zatočit a rázem změnit názor na její postavu. Jedině Fredrik Backman dokáže ze zavrhované postavy vytvořit někoho, komu budete držet palce od začátku až do konce. 

Britt-Marie se najednou ocitá sama na počátku nové kapitoly svého života. Na prsteníčku ji bíle svítí neopálený kroužek a v ruce tiskne své milované seznamy. Po opuštění manžela se snaží postavit na vlastní nohy a najít si práci. Díky své pověstné neústupnosti získá práci v domově dětí a mládeže v Borgu. Neznáte Borg? Nemějte strach, to skoro nikdo. Je to malá vesnička, kde už téměř všechno zrušili, protože se to nevyplácelo. Přesto to tady nevzdali. Místním bije srdce pro fotbal a taky pro pizzu. Ani jedno Britt-Marie neschvaluje, ale postaví se nové výzvě hrdě s krabičkou jedlé sody v ruce. 

Častým motivem v autorových knihách je smrt. Je to zvláštní, protože příběhy Fredrika Backmana jsou považovány za humorné. Nelekejte se, smrt nás tady nestraší, nenajdeme tady temnotu a strach. Jen nám ukazuje příběhy, jak se lidé vyrovnávají se smrtí blízkých osob. Možná si řeknete, že Britt-Marie zrovna nikdo neumřel. U ní budeme muset jít trochu dál, do dětství. Do doby, kdy vyrůstala ve stínu starší a oslnivé sestry a stala se z ní "ta co uklízí". Po smrti sestry a matky se z ní stala "ta co uklízí a ta co dělá správná rozhodnutí". Proto si vzala Kenta, začala se starat o domácnost a vzdala se svých snů. Vzdala se sebe sama. Román Tady byla Britt-Marie je plný nových životních rozhodnutí a stále se opakující otázky: "Jak žít svůj život?" Britt pochopí, že je načase probudit staré sny a rozhodovat se sama za sebe. 
Celým příběhem nás provázejí filozofické otázky, které si neustále Britt pokládá. Nejsou to pouze otázky stárnoucího člověka, který si na uvědomí, že celý svůj život nežil pro sebe, ale pro druhého. Jsou to i otázky o touhách, vášních a snech, přátelství a krysách. O tom, jak je jsou důležité. Mnohokrát jsem se zamyslela nad tím, jak se autor výborně vyzná v člověku. Možná, že kousek Britt-Marie je v každém z nás. 
Vášně jsou dětinské. Banální a naivní. Nedají se naučit, jsou instinktivní a zcela nás přemohou. Zaplaví nás. Očistí nás. Všechny ostatní emoce jsou spjaty se zemí, ale vášeň sídlí ve vesmíru. A proto je vášeň cenná, ne pro to, co nám dá, ale pro to, co nás nutí riskovat. Naši důstojnost. Nepochopení ostatních a nesouhlasné kroucení hlavou. 
Pro mě byla celá kniha skvělý zážitek. Fredrik Backman je pro mě jeden z nejoblíbenějších současných autorů díky svému spisovatelskému talentu. Často jeho styl nazývám hořkosladkým. V jednu chvíli se smějete vtipné scéně a vzápětí vám po tváři kanou slzy, ale úsměv stále zůstává. Právě díky tomuto kouzlu jsou pro mě jeho knihy výjimečné. Umí vytvořit postavy, kterým budete doopravdy držet palce, dostanou se vám pod kůži a nezmizí s poslední přečtenou stránkou. Zůstanou dlouho hřát u srdce. Taková je nejen Brit-Marie se svými lehce autistickými sklony, ale i ostatní obyvatelé Borgu. Přes všechny životní útrapy hrdě hlásí do světa: "My to ještě nevzdali!". Pro jejich odhodlanost a bezprostřednost je lehké si je zamilovat. 


Po přečtení budete mít chuť okna vyleštit Faxinem, posypat postel práškem do pečiva a správně roztřídit příbory. Pak jen čekat na okamžik, kdy na dveře tiše zaklepe Britt-Marie a otočí váš život vzhůru nohama. Knize dávám nejvyšší hodnocení a vřele jí všem doporučuji. Upřímně doufám, že autor už pracuje na novém příběhu.

Odkaz na knihu naleznete zde.
Rovněž přikládám odkaz na knihu Muž jménem Ove a Babička pozdravuje a omlouvá se 

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU BYCH VELICE RÁDA PODĚKOVALA ARARA.CZ :-) 
HODNOCENÍ 10/10
Název: Tady byla Britt-Marie
Autor: Fredrik Backman
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016

3 komentáře:

  1. Oveho i Babičku jsem si zamilovala, Britt MArie ale na přečtení pořád čeká. Mám trochu obavy, aby třetí autorova kniha nezačala působit trochu jako kolovrátek, ale zatím to tak nezní :) Navíc je mi hlavní postava podle článků a recenzí celkem sympatická, tak jsem dost zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám předchozí dvě přečtené a o kolovrátek se bát nemusíš. On je na takové nerudné osoby, které si zamiluješ expert. A docela se u toho i zasměješ :-).

      Vymazat
  2. Byla to skvělá kniha, sice mě neoslovila tolik co druhé dvě, přesto jsem ráda, že jsem ji četla. :-)
    Britt z mého pohledu: http://umermaidky.blogspot.cz/2016/10/tady-byla-britt-marie.html

    OdpovědětVymazat