sobota 2. dubna 2016

Vítejte před branami Impéria

Představte si svět, kde moudrost a vědomosti jsou trestány chudobou a smrtí. Jedinou možností jak si zachovat holý život, je zaslíbit své tělo Impériu. Stát se nelítostným vojákem nesoudícím, kam dopadne ostří jeho meče.

V tomto světě žije Laia, sedmnáctiletá dívka z rodu Učenců. Téměř celou rodinu kvůli boji za svobodu jí zabilo Impérium. Zbývá jí už jen bratr a prarodiče, ale i ty jí Impérium vezme. Prarodiče zabijí a bratra zatknout. Ve snaze jej zachránit najde tajné společenství, Odboj, skrytě bojující proti krutovládě Impéria. Pro záchranu milovaného bratra se Odboji zaslíbí v nebezpečné misi přímo v prostorách šerosrázské akademie.
Na opačné straně vyrůstá Elias, který je vychováván na elitní šerosrázské akademii jako profesionální zabiják Maska. Jako jedinému se však krvavá budoucnost nezamlouvá. Tvrdá výchova z něj neudělala bezcitnou bytost, pouze dokonalého zabijáka. Měsíce plánuje únik ihned po své promoci. Jeho plánům se do cesty postaví nečekané jmenování do zkoušky, na jejímž konci čeká císařský trůn a snad i vlastní svoboda. 

Nakladatelství Host při vydání této knihy vybral světového favorita mezi knihami fantasy žánru. Doposud kniha vyšla ve dvaceti třech zemích a ihned se vyšplhala na žebříčky bestsellerů. Filmové studio Paramount už dokonce zakoupilo práva na celovečerní zpracování. Myslím, že opět vsadili na tu správnou kartu. V knize se snoubí dnes tak oblíbený epicky fantasy žánr s nádechem historického odrazu. Proto si v knize každý najde to své. Mladí hrdinové mohou připomínat YA žánr dystopie, ale i starším čtenářům kniha bude sympatická díky ohnivosti planoucí v srdci hlavních postav.

V knize se setkávají dva paralelní příběhy z pohledu učenecké dívky Laii a vojáka Eliase. Plynutí příběhu se pravidelně střídá z pohledu obou mladých lidí a dává nám tak nahlédnout do celé hierarchie Impéria.
Pokud byste čekali jednoduchý příběh s typickým happyendem jste na omylu. Do zdánlivě jednoduchého světa vstupují nadpřirozené bytosti se schopnostmi prohlédnout téměř každou mysl nebo zákeřní tvorové usilující o lidský život. Každý se zde musí mít na pozoru, protože i stěny mají uši a neposlušnost se zde trestá smrtí.
I když je příběh prosycen milostným napětím rozhodně to z něho nedělá laciný milostný románek. Sabaa Tahirová je mistrná vypravěčka a dokáže nás s milostným propletencem napínat po celou dobu.

Obě hlavní postavy jsou z počátku ve svých počínáních nerozhodní, ale jak děj graduje, jsou stále více odvážnější a odhodlanější jít za svými cíli. Ani příznivci záporných postav nemusejí zoufat, pro ně se v příběhu najde taky dostatek materiálu.
Včetně dvou mladých hrdinů má v knize velký prostor i Eliasova kamarádka Helena. Ta je po Eliasovi druhým nejlepším zabijákem na celé akademii a také jedinou dívkou mezi muži. Pro svou ženskost bývá často nepřáteli podceňována a tím získává velkou výhodu. V dospívající dívce se bouří naučená poslušnost a její dobré srdce. Musím přiznat, že se v příběhu stala mou nejmilejší postavou právě ona.


Autorka si v příběhu ponechává otevřený konec. Určitě se brzy budeme moci těšit na pokračování. Náznaky z prvního dílu slibují, že další díl bude trochu temnějšího ražení. 

ZA RECENZNÍ VÝTISK BYCH VELICE RÁDA PODĚKOVALA INTERNETOVÉMU KNIHKUPECTVÍ MARTINUS.CZ!

HODNOCENÍ 10 / 10 
Název: Jiskra v popelu
Autor: Sabaa Tashirová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015 

2 komentáře:

  1. Na Jiskru v popelu se také chystám. ;-) Děj vypadá velmi zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem četla. Už aby byl další díl :)

    OdpovědětVymazat